Myofasciale Triggerpoints ( triggerpoint ) zijn plaatselijke microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’.

Ze houden de spier gespannen, ook in rust. Het geeft pijn als je erop drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen. Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet wordt achterhaald. Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het echter ook pijn kan veroorzaken op andere plaatsen dan de pijnplek zelf.

Nagenoeg alles kan direct of indirect worden afgeleid uit actieve triggerpoints. Voorbeeden hiervan zijn: stijfheid, krachtverlies, rugpijn, artrose, migraine, brandend gevoel, kramp, RSI, evenwichtsstoornissen, hartritmestoornissen, tintelingen, ontstekingsverschijnselen, tennisarm, klachten die doen denken aan hernia, carpale tunnelsyndroom, etc.

De oorzaak ligt veelal in verkeerd gebruik van spieren bij (te) zware inspanning/overbelasting, verkeerde (werk)houding, acuut trauma (val of ongeluk) of onderbelasting (zittend beroep, gips). Andere oorzaken als ongezonde voeding, druk leven, stress, ziekte en slaapgebrek houden eenmaal ontstane triggerpoints en hun klachten in stand.

Door de medische wereld is alles volledig in kaart gebracht en hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied. U en ik gaan samen het onderzoek in en u wordt actief betrokken bij de behandeling. Het meest effectief is als er vaak maar kort wordt behandeld. Zelfbehandeling maakt daarom deel uit van deze relatief pijnloze en eenvoudige drukpunt massage. voor meer informatie bekijk dan de website van Triggerpointcoach